החיסון הארבע ערכי כנגד נגיף (HPV (Human Papillomavirus אינו מלווה בסיכון מוגבר להפרעות אוטואימוניות בבנות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש מאי בכתב העת Canadian Medical Association Journal.
החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי להערכת בטיחות החיסון. באופן ספציפי, הם השוו את הסיכון לתוצא סיום משולב שכלל 12 מחלות אוטואימוניות במהלך 7-60 ימים לאחר חיסון (חלון זמן החשיפה, כאשר ייתכנו השפעות ביולוגיות על-רקע החיסון), בהשוואה לסיכון מעבר לתקופת זמן זו (חלון זמן ללא חשיפה).
המחקר כלל 290,939 בנות בכיתה ח' (גיל ממוצע של 13.2 שנים), שהתאימו לתכנית החיסון כנגד HPV של אונטריו, בין השנים 2007-2013. המעקב נמשך לאורך 2.9 שנים.
במהלך המעקב, 681 בנות לאחר החיסון פיתחו הפרעות אוטואימוניות. מבין אלו, 11.3% (77 מקרים) אירעו במהלך חלון זמן החשיפה של 7-60 ימים לאחר קבלת החיסון.
מניתוח הנתונים עלה כי אין הבדל מובהק סטטיסטי בסיכון להתפתחות הפרעות אוטואימוניות לאחר קבלת החיסון כנגדHPV במהלך חלון זמני החשיפה, בהשוואה לחלון הזמן ללא-חשיפה (681 מקרים). תקנון לזמן שחלף מאז החיסון והיסטוריה של הפרעות בתיווך מערכת החיסון לא הוביל לשינוי התוצאות.
במרבית המקרים בהם התפתחה הפרעה אוטואימונית מדובר היה ב-JRA (Juvenile Rheumatoid Arthritis) (323 מקרים, 44.6%). עם זאת, שיעור זה לא היה שונה משמעותית במהלך תקופת החשיפה ודפוס המחלה תאם למהלך הידוע באוכלוסיה הכללית של בנות בגיל זה.
מנתונים נוספים לא עלה קשר משמעותי בין החיסון כנגד HPV ובין הפרעות אוטואימוניות פרטניות, כולל שיתוק על-שם בל, Optic Neuritis ומחלת גרייבס.
CMAJ. Published online May 28, 2018